Congrés Participatiu Catalunya i Futur

Tema 40834 – Renda bàsica universal

categoria

D Un model econòmic sostenible, equitatiu i eficient D.08 Model productiu i repartiment de la riquesa D.08.4 Per un repartiment equitatiu D.08.4.5 El contracte social Temes

Ja hem dit que en els últims anys està cobrant força una opció alternativa en forma de Renda Garantida de Ciutadania o de Renda Bàsica Universal (la distinció entre les quals és secundària als efectes que aquí interessen). El principi d’aquest nou contracte social és que els ciutadans tenen el dret de rebre de la societat els mitjans per finançar una vida digna (encara que modesta), pel sol fet de ser-ho i sense condicionament de cap mena. Desapareix, doncs, l’obligació moral de treballar, que esdevé opcional (com en el cas dels hereus actuals).

La necessitat de mutar de paradigma es fonamenta en la desaparició de llocs de treball com a conseqüència de la robotització. Altres, però, prefereixen presentar-lo no com una necessitat sinó com una possibilitat conseqüència de la prosperitat assolida pels països occidentals. Tant la primera com la segona raó són discutibles, òbviament.

Valora:
[Vots: 0 Puntuació: 0]

Feu un comentari

Sigues el primer a deixar un comentari!

Notificació de
wpDiscuz

Cerca

Estructura ponència