Congrés Participatiu Catalunya i Futur

Tema 10128 – Nova divisió mundial del treball

categoria

A Catalunya al món A.01 Els principals reptes del segle XXI A.01.3 Els reptes a escala espanyola A.01.3.4 Crear un model econòmic viable Temes

La introducció de l’euro al Regne d’Espanya va coincidir amb l’ingrés de la Xina Popular a l’OMC, fet que va crear una nova divisió mundial del treball. Espanya no podia competir en productes de poca tecnologia i intensius en mà d’obra (tèxtil, joguines, sabatilles, etc.) i va provocar una intensa deslocalització industrial. Espanya no tenia empreses tecnològiques capaces de fabricar nous productes com smartphones, làmpades LED, etc. L’oligarquia espanyola no va ser capaç d’impulsar empreses com Samsung, LG, Hyundai, etc, com va fer Corea del Sud que partia d’un nivell econòmic inferior. L’entrada a l’euro va eliminar el perill de devaluació de la pesseta, fet que va suposar l’arribada de centenars de milers de milions d’euros. Aquest enorme capital es van destinar a la més gran bombolla immobiliària de la història, que va camuflar una intensa desindustrialització. La crisi de 2008 ha posat de relleu la ineficàcia –i corrupció generalitzada- dels diferents governs. El final de l’etapa de “subvenció europea sense control” va tenir com a conseqüència col·lateral la recentralització de l’Estat per aprimar la despesa pública i recuperar el control de tota l’administració i de les adjudicacions d’obra pública, la gran font que alimentava la corrupció.

Valora:
[Vots: 0 Puntuació: 0]

Feu un comentari

1 Comentari al tema "Tema 10128 – Nova divisió mundial del treball"

Notificació de
Ordenat per:   més nous | més vells | més votats

Cal ser conscient que nosaltres, els ciutadans lliures, també hem contribuït al desastre, volent ser tots propietaris i “ésser rics”. És imprescindible una educació i exercir influència que estimuli una cultura de consum racional, d’acord amb mitjans a disposició i aliniada amb necessitats reals, no estímuls de consum artificials.

wpDiscuz

Cerca

Estructura ponència