Congrés Participatiu Catalunya i Futur

Tema 61402 – L’Estat és nostre

categoria

F L'Estat, una eina al servei de les persones F.14 El paper de l'Estat F.14.1 L'Estat en un nou escenari de governança F.14.1.1 L'Estat en un nou escenari de governança Temes

Passar, en menys de quatre segles d’història d’un Estat absolutista que s’explica amb la frase “l’état c’est moi” atribuïda al rei Lluís XIV de França a un Estat on tots i cadascun dels seus ciutadans pugui dir “l’estat és nostre”, és una ràpida evolució en termes històrics. Però aquesta frase, aquest concepte, ha d’impregnar totes les estructures i el funcionament d’aquest estat.

 

Destil·lar aquest concepte ens ha de portar a dir que l’Estat està supeditat a la societat que l’ha constituït i, per tant, que la societat –en el seu conjunt- és preeminent en relació a l’Estat. Vist així, una Constitució pren un altre sentit i, sobretot, ha de definir sobretot el marc de convivència –la Carta de ciutadania– del que es dota la societat i,com a molt, ha de dibuixar les estructures bàsiques de l’Estat i els valors ètics sobre els que s’ha de basar el seu funcionament.

Valora:
[Vots: 1 Puntuació: 5]

Feu un comentari

1 Comentari al tema "Tema 61402 – L’Estat és nostre"

Notificació de
Ordenat per:   més nous | més vells | més votats

Aquesta és la conditio sine qua non. Sense aquest canvi, tot u gir copernicà, les persones no tenen l’incentiu bàsic de comportar-se com a ciutadans madurs a favor del bé comú. Això vol dir no estafar hisenda, rebitjar radicalment tota mena de corrupció, etc.

wpDiscuz

Cerca

Estructura ponència