Les relacions internacionals tenen, també, una altra cara. Catalunya gaudeix d’una situació geoestratègica privilegiada des del punt de vista econòmic, comercial, comunicacional i militar. Mentre el tràfic marítim des del sud-est asiàtic hagi d’optar per la via del Mediterrani, els ports catalans –amb el de Barcelona en primer terme- representen l’accés més ràpid al cor d’Europa. El corredor mediterrani, per carretera i ferrocarril, esdevé el nexe de connexió principal del centre i sud d’Espanya amb Europa i, cada cop més, l’aeroport del Prat se situa com un important “hub” internacional. Pel que fa la seguretat en l’espai mediterrani –el contacte més important i extens entre Orient i Occident, culturalment i econòmicament parlant- la diagonal Catalunya-Israel esdevé una de les línies de control comunicacional i militar més importants del planeta. [Vots: 1 Puntuació: 5]Heu d'iniciar la sessió per votar
Feu un comentari
1 Comentari al tema "Tema 61707 – Situació geoestratègica de Catalunya"
Heu d'iniciar la sessió per a comentar el tema.
Heu d'iniciar la sessió per a comentar el tema.
Bé l’enunciat, però em desmarcaria de tot el que tingui a veure amb temes militars…
Pel que fa a les polítiques de ports i aeroports, Catalunya hauria de prendre les decisions estratègiques als ports de Barcelona i Tarragona, dotant-los de les infraestructures necessàries amb l’objectiu d’esdevenir el primer hub de connexió logístic Euromediterrani. Assumpció de les competències de navegació aèria, dins les directives del cel únic europeu.
Així mateix cal fer possible l’accés de nous operadors al mercat ferroviari i garantir la connexió ferroviària amb ample de via internacional i el Corredor del Mediterrani.