Congrés Participatiu Catalunya i Futur

Tema 10125 – Reptes de l’Estat espanyol

categoria

A Catalunya al món A.01 Els principals reptes del segle XXI A.01.3 Els reptes a escala espanyola A.01.3.3 Construir un estat realment democràtic Temes

Són molts els reptes a què s’enfronta l’Estat espanyol. Només apuntarem els que considerem més importants:

 

  1. La transformació democràtica de la societat espanyola: quasi quaranta anys de democràcia representativa, homologable a les de l’Europa occidental, no han servit per treure del poder els hereus del franquisme. Després d’anys de corrupció generalitzada, aquesta situació no ha canviat i la majoria del poble espanyol es conforma amb aquesta situació.
  2. L’estructura de l’estat: la solució autonòmica de la Constitució de 1978, va veure’s condicionada pel Cop d’Estat del 23 de febrer de 1981. Es van generalitzar les autonomies i es va imposar el pas del sistema de relacions bilaterals entre Catalunya i l’Estat establert a l’Estatut de 1979 a un sistema de relacions multilaterals en els que Catalunya era una minoria indefensa. L’any 2006 el Parlament va redactar un nou Estatut que va ser aprovat, pactat i votat en referèndum. El Partit Popular va impugnar-lo davant del Tribunal Constitucional. L’any 2010 aquest tribunal el va modificar, vulnerant l’article 152.2. de la C.E, estableix que un Estatut aprovat en referèndum només pot ser modificat en referèndum. D’acord amb aquest article els magistrats només podien ordenar la repetició de tot el procediment, que culminaria en un nou referèndum.
  3. El consentiment donat pel poble de Catalunya a la Constitució va resultar anul·lat. Aquesta sentència va posar de manifest que la transformació de l’Estat espanyol en un estat federal era impossible amb la correlació de forces existent després de la reforma del franquisme i que s’ha mantingut estable des de llavors. Aquesta mateixa correlació bloqueja la reforma de la Constitució.
Valora:
[Vots: 1 Puntuació: 5]

Feu un comentari

2 Comentaris al tema "Tema 10125 – Reptes de l’Estat espanyol"

Notificació de
Ordenat per:   més nous | més vells | més votats
És vitalment important, també per a nosaltres els catalans, que l’Estat espanyol es transformi i avanci cap a una societat més moderna i oberta. La raó és òbvia – és el nostre aliat estratègic per proximitat geogràfica i també cultural, per sentiments compartits d’una part important de catalans, i per interessos econòmics d’ambdós costats. Per tant, és imperatiu ajudar-los tant com sigui possible. Crec que la manera més efectiva de fer-ho és, encara que sembli una paradoxa, des-de fora, havent consolidat el nostre propi estat – la República de Catalunya. Aquest fet, en molt poc temps reduirà la tensió actual… Més informació »;

Pel que fa a “La transformació democràtica de la societat espanyola” cal resaltar que és especialment acusada és la pervivència del “Regim” en un poder judicial que no ha sofert cap actualització democràtica des de la dictadura.

wpDiscuz

Cerca

Estructura ponència