Congrés Participatiu Catalunya i Futur

Tema 40822 – Relacions laborals, precarietat i flexiseguretat

categoria

D Un model econòmic sostenible, equitatiu i eficient D.08 Model productiu i repartiment de la riquesa D.08.3 Model productiu i repartiment de la riquesa D.08.3.3 Relacions laborals: la precarietat Temes

Les relacions laborals són cada cop més flexibles: l’esclavitud del món antic era més inflexible que la servitud de la gleva típica del feudalisme, aquesta que la feina per a un tercer (amb acomiadament penalitzat) típica de la industrialització, i aquesta que la feina “precària” típica del món digital.

A casa nostra, la precarietat és vista com quelcom a combatre. Tanmateix, la flexiseguretat dels països nòrdics es caracteritza – entre altres coses – perquè no existeix el concepte d’acomiadament improcedent (ni, per tant, la corresponent indemnització); el sindicat i la patronal austríacs han consensuat l’eliminació de la indemnització per acomiadament; altres països amb mercats laborals envejables (com Suïssa) també tenen relacions laborals extremadament flexibles. Ara bé, no tots els països amb mercats laborals flexibles tenen relacions laborals envejables, com posen de manifest multitud d’exemples al continent americà.

Valora:
[Vots: 0 Puntuació: 0]

Feu un comentari

1 Comentari al tema "Tema 40822 – Relacions laborals, precarietat i flexiseguretat"

Notificació de
Ordenat per:   més nous | més vells | més votats

El tema de la precarietat vs. flexiseguretat també és cultural. Abans d’eliminar les indemnitzacions per acomiadament improcedent, cal assolir que la cultura empresarial catalana s’assembli a la dels països identificats com a exemples (Suïssa, Austria, etc.)

wpDiscuz

Cerca

Estructura ponència