Congrés Participatiu Catalunya i Futur

Tema 60001 – El paper dels estats al segle XXI

categoria

F L'Estat, una eina al servei de les persones F.00 Introducció F.00.1 Els nous Estats del segle XXI F.00.1.1 Nova època, nous instruments Temes

En ple segle XXI, per fer front als reptes que tenim plantejats i després de tot el que s’ha dit en els capítols anteriors, sembla inqüestionable que cal repensar el paper dels estats, la seva dimensió i la seva estructura.

 

Els estats moderns, tal com els coneixem, responen sobretot a les circumstàncies econòmiques, polítiques, militars,… de l’època en que van ser creats i avui, en general, pateixen moltes tensions internes i externes provocades per desajustaments de tipus molt divers. La democratització de les institucions polítiques dels estats del primer món i, sobretot, el sufragi universal com a sistema d’elecció dels membres dels Parlaments d’aquests estats, s’ha anat produint a partir de finals del segle XIX i, sobretot, al llarg del segle XX. En molts casos, però, el dret de vot de les dones o de minories racials ha arribat molt després de l’entrada en funcionament del dret de vot dels homes. De ben segur que la democratització, l’accés al coneixement i a la informació de la majoria de la població d’aquests països són les principals causes que han portat al qüestionament del paper de l’Estat i del seu funcionament.

Valora:
[Vots: 0 Puntuació: 0]

Feu un comentari

Sigues el primer a deixar un comentari!

Notificació de
wpDiscuz

Cerca

Estructura ponència