Congrés Participatiu Catalunya i Futur

Tema 10215 – El canvi sociològic

categoria

A Catalunya al món A.02 La construcció d'un nou paradigma A.02.1 Els grans corrents de pensament polític A.02.1.3 Els corrents progressistes i socialistes Temes

El canvi sociològic produït en els darrers decennis té importants repercussions en la base social de les forces progressistes, provinent històricament de les classes populars. L’èxit de les polítiques progressistes ha permès l’elevació del nivell educatiu de les famílies d’origen treballador, moltes de les quals tenen estudis tècnics i universitaris, però això, unit a l’augment de la capacitat de consum, repercuteix en la seva autoidentificació social, que o bé s’afebleix o, en molts casos, ha comportat la creença que passaven a engruixir la classe mitjana, el gran objectiu, el somni de la majoria de ciutadans dels països occidentals.

 

La disminució, en el món occidental, del nombre de grans fàbriques amb centenars i milers de treballadors i la seva substitució per oficines, botigues, aules, ambulatoris, etc. ha afeblit l’estructura tradicional del moviment obrer que tenien en els sindicats una de les seves bases organitzatives més sòlides i que han anat perdent pes i capacitat d’incidència.

Valora:
[Vots: 0 Puntuació: 0]

Feu un comentari

Sigues el primer a deixar un comentari!

Notificació de
wpDiscuz

Cerca

Estructura ponència