Congrés Participatiu Catalunya i Futur

Tema 10238 – Un nou model de governança a la UE

categoria

A Catalunya al món A.02 La construcció d'un nou paradigma A.02.2 Canvi d'època A.02.2.6 Dels estats-nació a les ciutats-estat Temes

Aquestes condicions es propicien amb una xarxa de ciutats mitjanes vinculades a la gran ciutat que protagonitza l’estat. En un nou escenari com aquest, la Unió Europea seria una gran xarxa de ciutats-estat entrellaçades que cooperarien en molts aspectes cadascuna alhora liderant sub-xarxes de ciutats mitjanes igualment cooperant entre elles. El canvi de model territorial hauria d’anar acompanyat d’un canvi profund en el model de governança europea i que passaria, en primer terme, per la democratització de totes les seves estructures. Pot semblar una quimera, però la greu crisi de confiança d’una part important dels ciutadans europeus cap a les institucions de la Unió reclama una sortida decidida i amb perspectiva de futur. Només una implosió controlada pot fer possible que els canvis necessaris es produeixin amb la velocitat necessària.

Valora:
[Vots: 1 Puntuació: 4]

Feu un comentari

3 Comentaris al tema "Tema 10238 – Un nou model de governança a la UE"

Notificació de
Ordenat per:   més nous | més vells | més votats

Sembla dificil de canviar la mentalitat europea actual.

Però no impossible. Els canvis són necessaris i imprescindibles per tirar endavant.

Crec honestament que “less is more” és el principi a aplicar aquí. La unió sí, en sentit de lliure mercat i circulació – no cal fer-se mal entre veïns. Si alguna cosa caldria ampliar, és absurda la unió monetària sense la fiscal – crea competències deslleials (e.g. l’impost de societats a Irlanda). La democratització a la que al·ludeix aquest paràgraf és donar el poder a entitats més petites, diguem-ne estats nació, estats poble, o ciutats estat (el model que millor encaixi amb Catalunya, s’entén).

wpDiscuz

Cerca

Estructura ponència