Congrés Participatiu Catalunya i Futur

Tema 51102 – Sistema polític

categoria

E La governança E.11 La sobirania E.11.1 Sobirania i ciutadania E.11.1.1 Sobirania i ciutadania Temes

Els processos de presa de decisions poden ser per la via de la democràcia directa (consultes sobre les grans decisions del país o sobre qüestions que afecten els drets i deures dels ciutadans), de la democràcia representativa (escollint els representants a les institucions polítiques) o de la democràcia participativa (participant activament en les deliberacions obertes sobre les normes i lleis que són necessàries per garantir el bon funcionament de la societat). Avui, amb els mitjans dels que disposem, és al nostre abast implementar un sistema polític democràtic que asseguri el paper rellevant de la mateixa societat en la presa de decisions que afecten el conjunt dels ciutadans.

Valora:
[Vots: 1 Puntuació: 3]

Feu un comentari

2 Comentaris al tema "Tema 51102 – Sistema polític"

Notificació de
Ordenat per:   més nous | més vells | més votats

Tots els models descrits són bons, i cadascun d’ells és millor segons l’àmbit en el que s’aplica. De fet, en el sistema polític de la república catalana, una de les regles bàsiques haurà de ser la clara delimitació de les competències de la presa de decisions, i els mecanismes que s’hi apliquin. Per exemple, a Suïssa tenen referèndums locals (d’un poble o ciutat), cantonals, o confederals. Com a principi general, és millor que una decisió es prengui al nivell més baix possible segons l’ambit del seu impacte.

Dels tipus que s’enumeren en l’enunciat la que segur que no ens interesa és la democràcia representativa, on la ciutadania delega la seva sobirania al gobern i pert tota opció d’intervenir. A partir d’aquí, Jo crec que el model Suís és el que ens ha d’inspirar. • La sobirania en una democràcia participativa semidirecta recau en la ciutadania i s’exerceix de dues maneres no excloents : A: cedeix per representació mitjançant eleccions i de forma passiva al Parlament l’exercici de la capacitat legislativa sense perdre la titularitat de la sobirania; B: l’exerceix de forma activa mitjançant ILP i referèndums vinculants… Més informació »;
wpDiscuz

Cerca

Estructura ponència