Això obre una clara oportunitat per replantejar la política monetària del país –i per extensió de la UE- i introduir una moneda de consum en el mercat intern de cada país que faciliti l’aplicació de la renda bàsica garantida i, en el pitjor dels cassos, al canvi de paritat d’aquesta moneda en relació a l’euro si la marxa de l’economia del país ho fa necessari en un determinat moment. Per a les empreses i activitats econòmiques amb projecció exterior –exportacions, turisme,…- els possibles efectes negatius podrien ser compensats fàcilment amb la rebaixa dels costos de producció que representaria el canvi de paritat i amb un sistema fiscal més tou. En tot cas, la introducció d’aquesta segona moneda i l’aplicació de la renda bàsica garantida, dos dels possibles pilars dels grans canvis a introduir en el futur proper, formen part de la política macroeconòmica que ha de ser objecte d’un ampli consens polític i social i subjecte a una planificació a mitjà termini que serveixi de guia per l’elaboració dels pressupostos públics anuals.
Si això ho podrem aconseguir modificant les estructures –tangibles i intangibles- i funcionament de l’Estat del que ara formem part o ens és més fàcil aconseguir-ho proclamant l’Estat català independent és la decisió que han de prendre exclusivament els ciutadans de Catalunya. [Vots: 1 Puntuació: 5]Heu d'iniciar la sessió per votar
Feu un comentari
3 Comentaris al tema "Tema 61406 – Política monetària"
Heu d'iniciar la sessió per a comentar el tema.
Heu d'iniciar la sessió per a comentar el tema.
Moneda interior complementària a l’euro per a limitar els fluxos de capital i taxar-los com s’estimi necessari per a l’economia.
Recolzo la idea d’una segona moneda interna i subscric els comentaris d’en Jordi Bentue.
A més, respecte al darrer paràgraf, l’experiència demostra que cal “foc nou”. L’estat espanyol no ha trencat amb el seu passat fosc (no ha fet el seu judici de Nuremberg, si voleu) i per tant no ens pot garantir el compliment dels objectius de vida, llibertat i recerca de felicitat que volem.