Congrés Participatiu Catalunya i Futur

Tema 10109 – Factors estructurals

categoria

A Catalunya al món A.01 Els principals reptes del segle XXI A.01.1 Els reptes a escala mundial A.01.1.5 Les desigualtats socials Temes

A l’interior de cada país els factors estructurals que incrementen la desigualtat social són:

 

  1. L’increment dels preus de les matèries primeres, per un costat, enriqueix els grans magnats del petroli, els terratinents exportadors d’aliments i a les grans companyies que les comercialitzen i, per l’altre, empobreix els consumidors més pobres.
  2. L’augment de la població mundial en un món globalitzat sense control democràtic, fa baixar els salaris a les manufactures de poc valor afegit. Quan els sous pugen a Xina, els tallers de les grans multinacionals de la moda es traslladen a Bangla Desh. Als països avançats els llocs de treball d’aquests sectors es deslocalitzen i fan baixar els sous.
  3. Als països avançats s’incrementen les diferències entre els salaris de les feines amb un elevat nivell de formació i els dels altres treballadors. En països intermedis, amb escassetat d’empreses d’alta tecnologia, hi ha grans dificultats pels joves qualificats.
  4. La privatització i desregulació de les grans empreses públiques de serveis (energia, electricitat, telefonia, etc.) ha creat situacions d’oligopoli amb tarifes abusives.
  5. La reducció d’impostos a les rendes més altes, l’elusió i evasió fiscals, la proliferació de paradisos fiscals, entre altres mesures han provocat la retallada de l’Estat del Benestar en els països on s’havia implantat.
  6. L’increment de beneficis ha concentrat la riquesa en una minoria que representa menys de l’1% de la població. Aquest monumental volum de capital líquid genera un sistema monetari i financer estructuralment inestable.
  7. L’augment dels lloguers i dels preus dels habitatges ha incrementat les rendes dels propietaris de béns immobles. La concentració de la població i de l’activitat en grans ciutats ha augmentat la demanda d’habitatge urbà, al mateix temps que la majoria d’Estats han deixat de prendre mesures correctores com s’havia fet entre 1945 i 1975.
Valora:
[Vots: 2 Puntuació: 4]

Feu un comentari

3 Comentaris al tema "Tema 10109 – Factors estructurals"

Notificació de
Ordenat per:   més nous | més vells | més votats

3. No tots els països avançats tenen el mateix comportament. Per exemple, a Suècia (un altre païs en el que ens convindria enmirallar) el ratio entre el salari més alt i més baix en una empresa no sol superar el 20/1; mentre que a Espanya trobem casos de ratios superiors a 100/1. En la República Catalana podría legislar-se un ratio màxim, o bé fer polítiques fiscals que incentivin comportament racional, és a dir, de no exagerar el desequilibri.

5. i 6. És critic canviar radicalment la política fiscal envers l’economia productiva i especulativa. Els impostos de societats, actualment, afavoreixen l’economia especulativa (SICAV, i també les grans empreses pseudo-estatals, “IBEX 35”), mentre que són draconians amb les PIMEs, que a Catalunya creen la majoria de llocs de treball i són la columna vertebral de la economia del país. Per a poder-ho fer, cal control total del sistema fiscal, cosa actualmetn factible només amb un estat propi.

7. La concentració de la població en ciutats i grans zones metropolitanes (Barcelona en el nostre cas) seria innecessària si es vertebrés una xarxa de comunicacions físiques (transport) i sobretot electròniques (internet de banda ampla). D’aquesta forma una part molt important de la població no es veuria obligada a concentrar-se a prop dels grans pols econòmics.

wpDiscuz

Cerca

Estructura ponència