L’economia catalana està inserida en la Unió Europea i forma part de la moneda única. Sembla que la majoria de la població catalana considera convenient mantenir aquesta situació. Tanmateix, hi ha veus que insisteixen que o bé l’euro o bé totes dues coses constitueixen un error.
Respecte de la Unió Europea, els contraris es basen en la manca de legitimitat democràtica de les institucions de la Unió, en el caràcter “capitalista” del conjunt i en la pèrdua de sobirania nacional que impliquen els tractats, ja que aquesta pertinença condiciona alguns dels principals instruments de la política.
A canvi d’aquestes limitacions tenim: accés al Mercat Únic; una moneda, l’euro, que té un reconeixement mundial; importantíssimes inversions europees i d’altres països; facilitats per als milions de turistes, la majoria europeus. Més en general, mantenir-nos units íntimament a la regió més democràtica i socialment avançada del món. [Vots: 0 Puntuació: 0]Heu d'iniciar la sessió per votar
Feu un comentari
1 Comentari al tema "Tema 40904 – Economia catalana, UE i euro"
Heu d'iniciar la sessió per a comentar el tema.
Heu d'iniciar la sessió per a comentar el tema.
Les avantatges ennumerades, que són indiscutibles, les podríem tenir igualment mitjançant acords bilaterals, estant en una associació menys rígida – EFTA (European Free Trade Association), juntament amb Suïssa, Noruega i Islàndia. Estant fora de la UE, però, evitaríem els inconvenients que també són força evidents – fonamentalment la manca flagrant del principi democràtic bàsic – poder executiu desconnectat del legislatiu i no votat pel poble (la Comissió Europea).