Congrés Participatiu Catalunya i Futur

Tema 10247 – Catalunya: cicle històric de ruptura

categoria

A Catalunya al món A.02 La construcció d'un nou paradigma A.02.3 La resposta catalana als reptes del segle XXI A.02.3.3 Un país que vol decidir el seu futur Temes

L’Onze de Setembre de 2012, amb la primera gran manifestació de més d’un milió de persones a favor de la independència, la majoria del poble català va demostrar la seva determinació d’afrontar aquestes crisis i garantir un futur per a les noves generacions. Va iniciar un cicle històric de ruptura que ja ha establert un punt sense retorn vers la creació d’un Estat propi, amb una vinculació, o no, amb l’estat espanyol, a decidir bilateralment. Un moviment que tindrà moments molt difícils i que provocarà tensions i patiments, però el seu triomf pacífic i democràtic és inevitable. Per aquesta raó ara és el moment que les persones més compromeses amb la marxa del nostre poble ens apleguem per esbossar, com hem escrit a la introducció, «les propostes operatives que permetin les transformacions profundes que Catalunya necessita per garantir el progrés i la justícia social».

 

Des d’aquell Onze de Setembre milions de ciutadans han exigit al carrer i a les urnes el dret a decidir la seva configuració política interna i externa.    Aquesta és una decisió bàsica per afrontar els grans reptes del segle XXI i les crisis que ens afecten. L’Estat espanyol s’ha negat de manera sistemàtica a reconèixer Catalunya com a subjecte polític i el seu dret a decidir el seu futur. De manera inaudita en un país de tradició democràtica el Govern i les institucions espanyoles ni tan sols ha volgut parlar amb els representants democràtics de la majoria del poble català. A les eleccions catalanes de 2012 els partits que defensaven un referèndum sobre la independència van obtenir més de dues terceres parts dels diputats i van aprovar una proposició de llei en aquest sentit. A la primavera de 2014 el Congreso de los Diputados es van negar ni tan sols a prendre en consideració aquesta proposició del Parlament de Catalunya.

Per portar a terme el mandat electoral que va guanyar les eleccions del 27 de setembre de 2015 el Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat s’han compromès a aprovar les lleis de transitorietat jurídica i a celebrar un referèndum sobre la independència de Catalunya pel setembre de 2017, si l’Estat espanyol continua negant-se a pactar-lo.

Valora:
[Vots: 0 Puntuació: 0]

Feu un comentari

Sigues el primer a deixar un comentari!

Notificació de
wpDiscuz

Cerca

Estructura ponència