Quan la política tradicional no dóna respostes, la societat catalana fa un pas endavant
Avui dilluns 3 de juliol, a les 17.30h s’ha engegat el Debat inaugural del Congrés Participatiu CATALUNYA I FUTUR. A l’Auditori del pati Manning han tingut lloc les dues primeres taules de debat: Els reptes del segle XXI i La construcció d’un nou paradigma.
L’acte s’ha iniciat amb les dues ponències de presentació que han anat a càrrec d’Eudald Carbonell, catedràtic de prehistòria i de Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO.
La primera taula de debat, Els reptes del segle XXI, ha tingut com a moderador Josep Ferrer i Llop, exrector de la UPC i els ponents han estat seran Ramon Folch i Guillèn, catedràtic de biologia; Josep Fontana i Lázaro, catedràtic d’història (que per motius de salut no ha pogut ser-hi present) i Marina Subirats i Martori, catedràtica de sociologia.
Ramon Folch ha insistit que cal reballar per un nou país, però que aquest ha de ser també nou. No podem construir un nou país amb velles mentalitats. Marina Subirats ha dit que “Catalunya pot esdevenir el laboratori de prova de la nova societat postcapitalista”
La segona taula de debat: La construcció d’un nou paradigma, l’ha moderada, Pere Pugès i Dorca, cofundador de l’ANC i els ponents han estat Arcadi Oliveres, expresident de Justícia i Pau; Miquel Puig, economista; Imma Tubella i Casadevall, catedràtica de Comunicació i Josep Pinyol i Balasch, llicenciat en història.
Arcadi Oliveres ha basat la seva ponència que la nova societat ha d’acabar amb l’especulació i construir un nou concepte de seguretat que no vagi contra les persones. La internacionalització (no al tancament de fronteres) la sortida de l’euro, la implantació d’una banca ètica i un paper actiu de Catalunya a nivell internacional han format part també de la seva exposició.
Miquel Puig ha afirmat que el futur de Catalunya, des del punt de vista econòmic, té moltes més llums que no pas ombres, molts més punts forts que no febleses. Que el nostre primer objectiu més realista és mirar cap al nord d’Europa i construir un país eficient, equitatiu.
Josep Pinyol ha exposat les relacions entre les ideologies i la ciència. Ha afirmat que actualment ens movem amb paradigmes ideològics del segle XIX enfront d’una ciència del segle XXI. Cal canviar les ideologies.
Imma Tubella ha centrat la seva ponència en les noves tecnologies, la societat en xarxa i Internet. Ha dit que ens consta entendre el món actual perquè no ens l’acabem de creure, ja que Internet ha transformat la societat i ha canviat el món. Caldrà, també, construir un país amb una bona estratègia digital.
El debat ha continuat amb les preguntes i intervencions del públic assistent que han mantingut un intens diàleg amb els diferents ponents de cada taula.
Els continguts de les ponències i les diferents intervencions del públic formaran part dels documents, idees, reptes i alternatives que s’aniran sumant quan es vagi desenvolupant el Congrés.
Exigents.cat, és una associació transversal promoguda, entre altres, per membres fundadors de l’ANC, del seu primer Secretariat Nacional i persones que han participat en els debats de Catalunya en Comú. El seu primer objectiu és organitzar i impulsar el I Congrés Participatiu Catalunya i Futur
El I Congrés Participatiu Catalunya i Futur vol fer la funció que, fa 40 anys, va fer el Congrés de Cultura Catalana. És un procés que durarà 12 mesos, que acabarà amb sis sessions sectorials a sis ciutats del país i una sessió de cloenda a Barcelona. Al cap d’un mes (maig 2018, 50 anys després del maig del 68 a París), tindrà lloc un Congrés Internacional que donarà projecció a la feina feta i servirà per llançar un missatge positiu des de Barcelona al món.